Det gode vinglas

Dit vinglas er det vigtigste redskab og er afgørende for din vinoplevelse, da det udfolder vinens kompleksitet og fremmer dens nuancer og aromaer. Det gode vinglas vil selvfølgelig være til diskussion og en subjektiv vurdering, men der findes en række faktuelle retningslinjer, der har fokus på funktionalitet og opløftning af enhver vinoplevelse frem for æstetik og det subjektive øje.

Klarhed i vinglas

Gennemsigtig skål

Inden du slynger, dufter og smager på vinen, skal du først bruge dine øjne. Du kan lidt sammenligne det med et stævnemøde, hvor det første indtryk er det visuelle. Her er det essentielt, at du let og tydeligt kan se vinens farve, klarhed og konsistens i vinglasset. Disse elementer hjælper dig på vej til et bedre bekendtskab med vinen. Du skal derfor sørge for, at skålen i dit vinglas er transparent, farvefrit og ikke mindst rent.

formen på vinglas

Den rette struktur

Strukturen er målt gennem tre metriker: form, størrelse og åbning. Gå efter vinglas der har det bredeste punkt på midten – også kaldet tulipanformet. Denne form er skabt til at holde på de duft- og aromastoffer vinen frigiver. Størrelsen er afgørende for hvor stor en del af vinen der kommer i kontakt med ilt, hvilket spiller en rolle for vinens udvikling i vinglasset. Åbningen skal have en tynd kant, da du nemmere vil kunne fokusere på vinen end fornemmelsen af glasset.

Stilken på vinglas

Husk stilken

Der er mange årsager til, at du ikke skal købe et stilkløs vinglas. Et: dit vinglas får en fod, og som man siger, ikke græd over spildt mælk, men vin er altså en anden historie. Derfor skal dit vinglas have en fod. Desuden er stilken dit håndtag. Ved at holde om stilken fremfor skålen, undgår du at ændre vinens temperatur med dine håndflader samt fedtede fingremærker på glasset. Derudover er stilken et genialt redskab til at slynge vinen i glasset.