
Zinfandel er USA’s uofficielle udkårne nationaldrue. Den kræver masser af sol for at kunne leve, og er så rig på alkohol, syre, sødme og fyldige noter af krydderier, at det er den perfekte vin til barbecuebordet og andre smagsdominante retter. Zinfandel er et amerikaniseret navn af den italienske druesort; Primitivo.
Men faktisk har DNA-undersøgelser vist, at druens vugge stammer fra Dalmantinerkysten i Kroatien, hvor den oprindeligt hed Tribidrag. Herefter fik den så navnet Crljenak Kaštelanski, og blev derefter sendt til Apulien/Puglia i det sydøstlige Italien og fik navnet Primitivo. I starten af 1800-tallet krydsede den så Atlanten og begyndte at blive dyrket i Californien.
Hvornår den endeligt fik det mere mundrette navn Zinfandel vides dog ikke helt præcist. Men hvis du spørger USA, så er Zinfandel i hvert fald ikke Primitivo, og hvis du spørger Italien, så er Primitivo i hvert fald ikke Zinfandel – selvom flere laboratoriummer har bekræftet det. Ikke desto mindre, så er vine lavet på Zinfandel og Primitivo som regel altid en publikumspleaser ved middagsbordet. Derudover er det en oplagt vin at parre med stærke retter. En tommelfingerregel er, at Zinfandel fra USA har mere krydreret noter, hvor at Primitivo fra Italien har mere fokus på bær.