Vinkarafler

Tillad din vin at udfolde sine duft- og smagsnuancer med en vinkaraffel og oplev en markant bedre vinoplevelse. Find din næste vinkaraffel i vores sortiment af vinkarafler fra velkendte mærker i alle prisklasser.

vinkaraffel-figur
cabernet-vinkaraffel

Cabernet Vinkaraffel

Mærke Pris
Holmegaard 299,95,-
karaffel-pisa-spiegelau

Karaffel Pisa

Mærke Pris
Spiegelau 799,00,-
swirling-vinkaraffel

Swirling Vinkaraffel

Mærke Pris
Vacu Vin 699,00,-

Perfection Vinkaraffel

Mærke Pris
Holmegaard 399,95,-
le-creuset-wa-146-vinkaraffel

WA-146 Vinkaraffel 

Mærke Pris
Le Creuset 619,00,-
vinkaraffel-alessi

Mami XL 

Mærke Pris
Alessi 389,00,-

Grand Cru Vinkaraffel 

Mærke Pris
Rosendahl 169,95,-

Hvorfor skal du have en vinkaraffel?

Inden titlen ovenfor bliver besvaret, skal vi lige have det helt grundlæggende på plads. Altså hvad er en vinkaraffel? Det korte svar er en sjov langhalset glasbeholder til dekatering og servering af vin. Men er vinkaraflen blot til pynt, og hvorfor bliver vinen ikke bare hældt direkte i glasset?

Årsag #1

Det siges, at en vinkaraffel kun har ét enkel formål, nemlig at dekantere vin. Når du dekanterer vin bruger du en vinkaraffel til at befrie vinen for bundfald og andre restprodukter der er opstået under lagringen.

Årsag #2

En vinkaraffel kan dog mere end blot at dekantere en vin. En vinkaraffel benyttes også til at ilte vinen, eller give den luft som mange siger. Ved at give en vin luft hjælper du vinen med at udfolde sine duft- og smagsnuancer, hvilket ofte resulterer i en markant bedre vinoplevelse. Du behøver dog nødvendigvis ikke en vinkaraffel til det, men den er særdeles velegnet til formålet.

Årsag #3

Sidst men ikke mindst. En vinkaraffel er naturligvis også en del af dekorationen, når du ønsker at opnå point på æstetikkontoen fra dine gæster og gøre lidt ekstra for middagsbordet. I øvrigt er en vinkaraffel selvsagt glimrende til blindsmagning, hvor folk ikke må kende indholdet.

Fun fact

Etymologien bag vinkaraflen: Karaffel stammer fra det arabiske yarrāfa, der betyder drikkekande på dansk. Gennem årene kom der inspiration fra det franske carafa og spanske garaffa, og med en påvirkning af det danske ord vaffel, gaffel og taffel endte det altså med karaffel.

Hvor iltes vin bedst?

Undrer du dig over om det overhovedet er nødvendigt at ilte vinen inden servering? Når du ilter vinen vil du opleve at vinen lever op og blomstrer – især ved unge og tanninholdige vinen. Iltningsprocessen starter lige fra du hiver proppen op. Du bestemmer dog herefter selv hvor vinen skal folde sig ud.

Iltning i flaske

Hvis du ilter din vin i en flaske, vil du ikke opleve den store forandring. Det ses hyppigt, at folk åbner deres vin noget tid inden vinen skal drikkes. Det gør dog stort set intet for iltningen. Den lille overflade der er i flaskens hals giver kun en meget lille del af vinen lov at udvikle sig. Ønsker du at opleve en forandring og lade vinen folde sig ud, bliver du altså nødt til at hælde vinen ud af flasken.

Iltning i glas

Når du hælder vinen i et glas begynder der at ske noget. Det typiske glas har en indsnævring der fanger aromaer og derved øger hele oplevelsen af vinen. Derudover giver glasset dig også muligheden for at slynge glasset og derved give vinen yderligere ilt.

Iltning i vinkaraffel

Hvis du assisterer din vin med en vinkaraffel der har god bredde, vil der med garanti ske en forandring. Du sikrer, at du får den fulde oplevelse fra de vine der er langsomme om at åbne sig op. Desuden kommer du af med bundfaldet som en vinkaraffel oprindeligt er tiltænkt til.

Egner alle vine sig til en vinkaraffel?

Det korte svar er nej. Som udgangspunkt har de fleste vine godt af at få luft og få bundfaldet væk. Der er også stor forskel på unge og gamle vine.

Unge vine

Mange unge vine har ofte godt af at få lidt ilt inden serveringen. Det gør, at vinen ikke fremtræder lukket og har svært ved at udfolde alle sine duft- og smagsindtryk. Her vil det være ideelt at benytte en vinkaraffel med en bred bundflade.

Gamle vine

De lidt ældre og finere vine, der ofte har ligget længere til modning, bør få knap så meget luft som de unge vine. Ofte er det de gamle vine, der har mest bundfald og derfor også et must, at dekantere bundfaldet fra.

Hvad med hvidvine?

Langt de fleste vine bliver bedre af at komme en tur på en vinkaraffel. Det gælder primært rødvin, men faktisk bliver nogle hvidvine også bedre, når de bliver luftet i en vinkaraffel. Særligt unge hvidvine der har et højt tannin-niveau, vinder meget ved en vinkaraffel.