Blå vin skaber opmærksomhed i vinindustrien

blå-vin-cover

Skrevet af Rasmus Krøigaard

En gammel tommelfingerregel siger, at rødvin er til rødt kød, hvidvin er til hvidt kød, og rosé er til, ja, uanset hvad nu end rosé er til. Men hvad med blå vin? Vi har forsøgt at gøre os lidt klogere på den nye pige i klassen.

Hvad er blå vin?

Du associerer måske denne azurblå farvede vin med Star Wars’ bud på et sommerligt glas rosé, men i realiteten adskiller blå vin sig ikke synderligt meget fra ganske normal vin.

Det innovative koncept stammer fra Spanien, hvor nogen unge og nytænkende drenge mente, at den forstokket vinbranche havde brug for et friskt strejf. Det resulterede altså i blå vin. Det store spørgsmål er dog, hvordan formår de at give vinen den eventyrlige blå farve?

Indigo + Anthocyanin = Blå vin

Processen er parallel med den traditionelle, der begynder med en base, som består af både blå og grønne druer. Der hvor magien sker, er gennem vinens pigmenteringsproces. Her er der snak om to organiske pigmenter.

 Det ene pigment der bliver tilføjet er farvestoffet indigo. Indigo stammer fra indigo planten og er også særdeles kendt inden for tekstilfarvning. Det andet pigment er anthocyanin, hvilket allerede findes i de blå druers skaller. Her udskiller man farven fra skallerne i basen. På den måde kan der skabes denne dybe blå farve. Og voilà, så er der serveret blå vin.

NB! Blå vin er ikke officielt kategoriseret som vin. Derfor må de ikke kaldes vin og hører under betegnelsen: Vinbaseret Cocktail.

Vidner vi til en blå revolution?

Den blå bølge er blevet modtaget på godt og ondt. Især de unge finder vinen yderst interessant, hvorimod de mere garvede vinkendere rynker lidt på næsen. Der kan herske tvivl, om blå vin blot er et midlertidigt godt supplement til generation Y’s Instagram opslag, eller om der reelt set er snak om en længerevarende fast plads på vinhylderne.

Hashtagget #bluewine er blevet brugt over 24.000 gange på Instagram.

instagram-blå-vin

Spørger du en af pionerene af blå vin, Aritz López, udtaler han sig således til New York Times:

”Vi forsøger at revolutionere en industri, der har arbejdet med vin i århundrede uden at foretage nogen som helst ændringer. Siden begyndelsen har vi fået kommentarer fra folk i branchen, der mener, at vores blå drik er en forfærdelig opfindelse. Flere opfordrede os endda til at forlade vinbranchen. Det er de folk, der styrer spillets regler”.

EU’s vinregler siger nej til blå vin

Det er muligt at få vin i utallige af nuancer, men vinen må altså ikke være blå. Der er helt klare regler i Europa når det kommer til vin. Desværre for producenterne af blå vin, gælder disse regler også for farven på vin.

Den tidligere nævnte Aritz López, der er medejer af vinhuset, Gïl, fik en kedelig oplevelse, da vinhuset modtog en bøde fra det spanske landbrugsministerium, da de vurderet, at den blå vin ikke overholdte EU’s vinregler.

Loophole i reglerne

I stedet for at dreje nøglen om, så var de blå elskende vinmagere Aritz López & co. smarte at finde en vej udenom EU’s vinregler. De producerer nemlig nu deres blå vin med 99 procent vin og 1 procent druesaft, hvilket er tilstrækkeligt for at ikke havne i vinkategorien.

Arrivederci til blå vin

Det er ikke kun i Spanien at blå vin har havnet i medierne. Italienerne er ligeledes blevet introduceret for en blå vin. Her er der snak om en blå prosecco ved navn Blumond, der har skulle lægge øre til et par verbale lussinger. I store og traditionsrige vinlande som Italien og Spanien er nyt ikke altid godt. Her udtaler Wladimiro Gobbo, der er medlem af Italiens sommerlierforening, til Daily Mail:

”Det er skammeligt. Det her er ikke vin, men farvede væsker, fordummede hybrider fortyndet med vand. Det er simpelthen en fornærmelse mod vores vintradition”.

Det er ikke ligefrem rosende ord Wladimiro Gobbo har om blå vin, og han er langt fra den eneste med den holdning. Selvom der er meget modvind til de blå vinavlere, kan de dog være godt tilfredse med salget på kinesiske- og amerikanske marked der går som varmt brød.

Èn ting er dog sikkert. Det bliver spændende at se hvad fremtiden bringer for blå vin.

Hvor kan du købe blå vin?

I dag skal du ikke lede længe efter blå vin. Faktisk er blå vin allerede nu til at finde på butikshylderne i over 25 lande – heriblandt Danmark. Nedenfor ser du vores bud på to anmelderroste flasker, der begge er lavet på Chardonnay.

Hvilke vinglas skal du bruge til blå vin?

I realiteten kan du drikke blå vin af hvilket som helst et glas. Men har du et ønske om, at dit første møde med en blå vin bliver en god oplevelse, anbefales det, at du finder det rigtige glas, der fremhæver vinens azurblå farve og dets smags- og duftnuancer.

Da blå vin reelt set er 99 procent hvidvin, anbefales det, at servere vinen i et klart og skinnende hvidsvinglas. Se vores udvalg af hvidvinsglas HER.

Om Grapey

Vi er dit overblik over alt udstyr inden for vinens verden.