Skrevet af Rasmus Krøigaard d. 28/02-2018
En gammel tommelfingerregel siger, at rødvin er til rødt kød, hvidvin er til hvidt kød, og rosé er til, ja, uanset hvad nu end rosé er til. Men hvad med blå vin? Vi har forsøgt at gøre os lidt klogere på den nye omdiskuterede pige i klassen.
Spansk kreativitet bag blå vin
Du associerer måske denne azurblå vin med Star Wars’ bud på et sommerligt glas rosé, men faktisk adskiller blå vin sig ikke synderligt meget fra ganske normal vin. Det innovative koncept stammer fra Spanien, hvor nogle unge og nytænkende gutter mente, at vinindustrien havde været forstokket længe nok, og et frisk pust ville være på sin plads. Det resulterede i blå vin.
Hvordan bliver vinen blå?
Selve processen fra drue til flaske er parallel med den normale. Der hvor den blå magi opstår, er når druerne er blevet lavet til en most, og vinens pigmenteringsproces starter. Her bliver farven manipuleret med to forskellige organiske pigmenter.
Det ene pigment hedder indigo og stammer fra indigo planten, hvilket især er kendt inden for tekstilfarvning. Det andet pigment hedder anthocyanin og findes i de blå druers skaller. Skallerne får lov til at ligge i mosten, indtil at der er trukket tilstrækkelig med farvestof ud af dem. Voilà; og der er serveret blå vin.
Med- og modvind til konceptet
Den blå bølge er blevet modtaget på godt og ondt. Især de unge finder det kontroversielle bud på en flaske vin interessant, hvorimod de mere garvede vinkendere rynker lidt på næsen. Der kan herske tvivl, om blå vin blot er et midlertidigt supplement til generation Y’s Instagram opslag, eller om der reelt set er snak om en længerevarende fast plads på vinhylderne.

EU sætter stopklods for blå vin
Desværre for de vinbønder der praktiserer blå vin, er der nogle skæbnesvangre regler netop inden for farver og vin. Der er en bred palet af farver og nuancer en vin kan have, men ifølge EU’s vinregler, er blå ikke en af dem.
Streg i regningen for blå vinbonde
EU’s vinregler gik heller ikke ubemærket forbi en af pionererene af blå vin. Aritz López, der er medejer af vinhuset Gïl, havde en kedelig eftermiddag, da vinhuset modtog en bøde fra det spanske landbrugsministerium, da de vurderet, at den blå vin ikke overholdte EU’s vinregler.
Aritz López savner medspil
”Vi forsøger at revolutionere en industri, der har arbejdet med vin i århundrede uden at foretage nogen som helst ændringer. Siden begyndelsen har vi fået kommentarer fra folk i branchen, der mener, at vores blå drik er en forfærdelig opfindelse. Flere opfordrede os endda til at forlade vinbranchen. Det er de folk, der styrer spillets regler.” lyder det fra Artiz López i et interview med The New York Times.
Smuthul i vinreglerne
Aritz López & co. nægtede altså at dreje nøglen om, og de fandt da også et loophole i EU’s vinregler. Nu producerer de nemlig deres blå vin med 99% vin og 1% druesaft. Det betyder, at deres produkt ikke bliver klassificeret som vin, men en vinbaseret cocktail.

Italien a la Spanien
I store og traditionsrige vinlande som Italien og Spanien skal der trædes varsomt, og det er altså ikke kun i Spanien, at blå vin har stjålet overskrifterne. Italienerne er ligeledes blevet introduceret til blå vin. Her er der snak om en blå prosecco ved navn Blumond, der har skulle lægge øre til et par verbale lussinger.
Arrivederci til blå vin
Det er ikke kun EU’s vinregler der sætter en stopper for blå vin. Den anerkendte vin sommelier Wladimiro Gobbo der er medlem af Italiens sommerlierforening, giver også sin holdning til kende i et interview med Daily Mail – og det er ikke ligefrem en kærlighederklæring han giver til blå vin.
”Det er skammeligt. Det her er ikke vin, men farvede væsker, fordummede hybrider fortyndet med vand. Det er simpelthen en fornærmelse mod vores vintradition.”.
Salg i øst og vest
Selvom at der er meget modvind til de blå vinbønder, kan de dog være godt tilfredse med det kinesiske og amerikanske marked, hvor salget går som varmt brød. En ting er sikkert. Det bliver spændende at se, hvad fremtiden bringer for blå vin.
Del denne artikel
Referencer og kilder
https://www.nytimes.com/2017/03/05/world/europe/spain-basque-blue-wine-gik.html
https://www.dailymail.co.uk/news/article-4457590/Italy-BLUE-wine-purists-say-s-insult.html
Referencer og kilder
www.nytimes.com » Spain Basque Blue Wine Gik
www.dailymail.co.uk » Italy Blue Wine Purists Say Insult
FAQ om blå vin
Hvad er blå vin?
Blå vin er en ny vintype, som blev introduceret i Spanien i 2016.
Hvordan bliver vinen blå?
Den blå farve kommer ved vinens første gæringsproces, hvor mosten trækker farve fra de blå druers skaller (anthocyanin) samt tilsætning af farvepigment fra indigo planten.
Hvem opfandt blå vin?
De første til at introducere en flaske blå vin, var det spanske vinhus ved navn Gïk. De introducerede blå vin i 2016.
Hvilke lande sælger blå vin?
I dag sælges der blå vin i mere end 25 lande - heriblandt i Danmark.