Alt hvad du behøver at vide om rosé

rosé-cover

Skrevet af Rasmus Krøigaard

Rosé er lig med sommer, sol og skyfrie dage. Du skal ikke spadsere forbi mange restauranter og Instagram stories for at fastslå, at et glas rosé er danskernes foretrukne sommer aperitif. Men hvad er rosé? Bliv klogere på den lyserøde publikums-pleaser her.

Er rosé en krydsning af rødvin og hvidvin?

Nej, nej og nej – og lidt ja. Rosé kan fremstilles på forskellige måder, heriblandt en krydsning, men stort set alt det rosé du har truffet, og vil træffe, er ikke en blanding af blå og grønne druer. Det skal dog noteres, at vinbønderne i Champagne producerer deres velkendte rosé Champagne ved at blande en sjat rødvin med hvidvin.

Den mest anvendte fremstillingsmetode af rosé

For mange minder rosé mest om hvidvin, da den er let, syrlig og nydes kølig. Rosé fremstilles dog på blå druer, og altså ikke grønne druer der bruges til hvidvin, da det er de blå druer der giver det lyserøde skær. Den metode rosé bliver fremstillet på, er næsten identisk som ved fremstilling af rødvin. Der hvor roséens touch kommer ind i billedet, er ved vinens første gæringsproces – også kendt som macerationen.   

Hvad er maceration?

Maceration er det latinske ord for udblødning. Det er her, at druerne er blevet til en most, og drueskallerne stadig er i gæringskaret. Desto længere tid at drueskallerne har kontakt med mosten, desto flere tanniner, smagstoffer og ikke mindst farvestoffer bliver der trukket ud af drueskallerne og tilsat til vinen.

maceration-rosé

Lyserød inden du kan nå at sige tapas

Drueskallerne bliver først filtreret fra, når vinbonden vurderer, at vinen har opnået den korrekte farve. Som regel varer macerationen mellem 6 og 12 timer ved fremstilling af rosé, hvor ved fremstilling af rødvin er macerationen mellem 8 og 12 dage. Du kan derfor i grove træk godt sige, at rosé er en fortyndet version af rødvin. Ifølge vinhistorien siges det faktisk, at alt rødvin før det 17. århundrede blev fremstillet som rosé, da teknikken i vinproduktionen var så ringe dengang, at macerationen var et ræs med tiden mod bakterie- og svampeangreb.

Rosé skal drikkes fra spæd

Det siges, at du som regel skal du nyde din rosé i en ung alder, hvilket for en typisk rosé er inden for de første to år. Det skal du, da rosé ofte taber ungdom, friskhed og sit visuelle touch ved at ligge for lang tid i flaske, da rosé nemlig bliver meget mørkere med årene. Det vil sige, at hvis du står inde med et par flasker rosé, der både er mørke og har et par år på bagen, kan du altså med god samvittighed skylde dem ned på terrassen.

Hvilke lande producerer rosé?

Stort set alle vindyrkende lande producere rosé, men mere end hver fjerde flaske rosé der bliver solgt stammer fra Frankrig. Det vil altså sige, at Frankrig står alene med hele 28% af alt verdens rosé. Dernæst er det Italien med 20%, USA med 15% og Spanien med 10%. Disse fire lande er uden tvivl de største producenter af rosé. Derudover er det også værd at nævne andre oversøiske lande som Chile, Australien og Sydafrika.

provence-byen-af-rosé

Provence er roséens El Dorado

Provence: Stedet hvor solen altid skinner, roséen strømmer gennem floderne og livet leves i fulde drag. Nej da, det er ikke sandt – men tæt på. Provence regionen ligger i Sydfrankrig, og har noget af et renomme for at producere rosé. Faktisk kommer mere end halvdelen af alt rosé i Frankrig fra Provence. Det skal da også noteres, at 80% af vinproduktionen i Provence udelukkende er rosé.

Sværger til tør rosé

Provence, og Frankrig generelt, er især kendt for at producere rosé der befinder sig helt i toppen af tørhedsskalaen. Det betyder blot, at deres rosévine har et lavt indhold af restsukker og derved et lavt sødmeniveau. Derfor kan vinen dog stadig godt være meget frugtig. Meget generaliserende kan du sige, at hvis du sværger til tør rosé, skal du holde dig inden for EU’s rammer, hvorimod hvis du er til den sødere udgave, skal du kigge oversøisk.

Brandboost fra Hollywood

Provence har altid været kendt som fødestedet for rosé. Det fakta blev da også genopfrisket for den nyere generation, da ingen mindre end Brad Pitt og Angelina Jolie købte en vingård i Provence i 2012 for små 300 millioner danske kroner. De har siden hen boomet populariteten for vine fra Provence i øst og vest, og har desuden haft enorm succes med deres egen flaske rosé kaldet Rosé Miraval.

Referencer og kilder

https://www.townandcountrymag.com/leisure/drinks/news/a3189/18-things-you-didnt-know-about-rose/ 

Om Grapey

Vi er dit overblik over alt udstyr inden for vinens verden.