Mollydooker: Vin i Eventyrland med et videnskabeligt twist

Mollydooker Cover

Rasmus Krøigaard

Skrevet af Rasmus Krøigaard d. 20/09-2019

”We make wines that make people go WOW”. Den australske vingård Mollydooker har i den grad sat deres præg på vinbranchen med deres innovative, forskningsbaseret – og nok ifølge mange – fuldkommen vanvittige måde at dyrke vin på. Bliv klogere på den særpræget vingård her.

Hvem, hvad, hvor er Mollydooker?

Først og fremmest skal du vide, at Mollydooker betyder venstrehåndet på australsk slang. Indehaverne af Mollydooker, parret Sarah og Sparky Marquis, er nemlig begge to venstrehåndet. Dette er blot ét af mange elementer i deres storytelling. Gennem empiri, passion og en innovativ og videnskabelig tilgang til vin har de skabt vingården og brandet Mollydooker, der holder til i McLaren Vale i det sydlige Australien.

Mollydooker – en original

Sarah og Sparky Marquis har formået at tage verden med storm gennem en fin dynamik mellem branding, videnskab og kvalitet i deres vinproduktion. Mollydooker er garant for power, kvalitet, kompleksitet, høj alkoholprocent og har generelt et renomme for at være en voldsom frugtbombe. Derudover er alle deres vine sjove, iøjnefaldende og har hver især en god historie. Men hvad er det, der gør Mollydooker så anderledes?

Sarah og Sparky Marquis Mollydooker

The Marquis Vineyard Watering Program™

Sarah og Sparky Marquis har gennem forskning udviklet deres eget vandingssystem, der hedder: The Marquis Vineyard Watering Program™. I parrets yngre dage forskede de i løvvækst, drueproduktion og bearbejdede data som de indsamlede fra vinstokke. Visionen for deres forskning var at identificere, hvor meget vand en vinstok skulle bruge, for at skabe nogle druer med ekstrem koncentration.

Den gyldne balance

De fandt ud af, at en vinstok hverken skulle have for meget eller for lidt, men lige akkurat nok vand til at overleve. Det kan lyde lidt som en torturerende metode, men det resulterede altså i nogle druer med fantastisk koncentration og frugtintensitet.

The Marquis Fruit Weight™

Grundstenen for udsagnet; ”We make wines that make people go WOW” er ifølge Marquis parret deres egen ”frugtvægt-skala” – også kendt som: The Marquis Fruit Weight™. Denne skala beskriver kombinationen af frugtintensitet og længde på tungen. Før at de stempler deres vine med Mollydooker brandet, skal vinene minimum måle 65% på deres Fruit Weight™ skala. Det vin der ikke opnår at komme over de 65% bliver solgt som bulkvin.

Sarah Marquis fra Mollydooker

The Mollydooker Shake

Udover at Sarah og Sparky Marquis har opfundet deres eget vandingssystem og frugtvægt-skala, har de ydermere også skabt det famøse rystekoncept: The Mollydooker Shake. Idéen med denne gimmick er at reducere mængden af sulfitter i vinen. Groft sagt indeholder alle vine i verden sulfitter/svovl, men det er ikke alle mennesker der er lige resistente over for det. Gennem forskning kom parret frem til, at de kunne anvende grundstoffet nitrogen/kvælstof i deres vinfremstilling.

Fidusen bag nitrogen

Ved at de tilføjer nitrogen til deres vine medfører det, at duft- og smagsoplevelsen bliver komprimeret for en stund , låst inde med andre ord, men så snart at du laver The Mollydooker Shake bliver nitrogenet frigivet, og vinens aromaer folder sig ud til det yderste. Du kan for enden af denne artikel se en video af Sarah og Sparky Marquis der fremviser The Mollydooker Shake.

Mollydookers sortiment

Deres sortiment kommer i fire forskellige serier og niveauer. Hver vin har sin egen historie, og historien er ofte fra en bestemt periode i familien Marquis’ liv. Mollydooker er bedst kendt for deres bombastiske rødvine der er lavet på Shiraz, Cabernet Sauvignon og Merlot, men de producerer også én hvidvin på den portugisiske drue; Verdelho. Nedenfor kan du se og læse mere om de fire serier fra Mollydooker.

Mollydooker vine sortiment

Lefty-serien (The Marquis Fruit Weight™ = 65-70%)

Lefty-serien er den mest imødekommende serie når det kommer til økonomi, og er den med flest vine i. Serien består af fire rødvine, én hvidvin og én rød mousserende – den skal du ikke shake!:

The Boxer (Shiraz)

The Scooter (Merlot)

The Maitre D’ (Cabernet Sauvignon)

Two Left Feet (Shiraz, Cabernet Sauvignon og Merlot)

Violinist (Verdelho)

Miss Molly (Mousserende Shiraz)

Party-serien (The Marquis Fruit Weight™ = 75-80%)

Party-serien går et spadestik dybere inden for kvalitet, score på The Marquis Fruit Weight™ og selvfølgelig derved også pris. Serien består af to rødvine, der er dedikeret til deres to børn:

Blue Eyed Boy (Shiraz)

Gigglepot (Cabernet Sauvignon)

Love-serien (The Marquis Fruit Weight™ = 85-90%)

Love-serien er kommet i rampelyset efter at have vundet imponerende priser de sidste mange år. Serien består af to rødvine:

Carnival of Love (Shiraz)

Enchanted Path (Shiraz og Cabernet Sauvignon)

Velvet Glove (The Marquis Fruit Weight™ = 95+%)

Velvet Glove er Mollydookers stjerne og er den eneste vin der kommer over 95% på The Marquis Fruit Weight™. Det kræver dog, at du har en fyrst gage, da den ikke kommer helt billigt!:

Velvet Glove (Shiraz)

Om Grapey

Vi er et uafhængigt vinmedie der formidler vinviden gennem artikler og visuelle illustrationer på sociale medier.

Følg med på Instagram