Robert Parker: The Million Dollar Nose

Robert Parker

Skrevet af Rasmus Krøigaard

Robert Parker anses som verdens absolut mest magtfulde vinjournalist. Han er manden bag vinmagasinet The Wine Advocate og er i særdeleshed kendt for sit berømte 100-points system. Få et bedre kendskab til den indflydelsesrige Robert Parker her.

Vinguruens forhistorie

Robert McDowell Parker Jr. blev introduceret til verden d. 23. juli 1947 i Baltimore, Maryland. Der skulle dog gå mange år før at han satte sit enorme præg på vinindustrien. Robert Parker startede sin karriere inden for historie og jura, og det var først i 1984, at han opgav sit job som advokat og satte kursen mod vinens verden som sit fulde fokus.

The Wine Advocate

Robert Parker havde interesse for vin langt før at han lagde jurahandskerne på hylden. Under hans studietid besøgte han sin kæreste, hvilket i øvrigt er hans nuværende kone, i Alsace, og det var netop her, at hans kærlighed til vin kickstartede for alvor. Det resulterede i, at han opfandt vinmagasinet The Wine Advocate. The Wine Advocate udsendte det første eksemplar i 1978 og blev læst af knap og nap 500 personer. I dag har det berømte vinmagasin over 50.000 abonnenter.

Robert Parkers 100-point skala

Robert Parker har med stor succes udviklet sit eget unikke pointsystem, der har til formål at vurdere hvor god en vin er. Pointsystemet tager højde for forskellige faktorer, og en vin kan som maksimum tildeles 100 point. Alle vine får tildelt 50 point til at begynde med, og får derefter tildelt maksimalt 5 point for udseende, 10 point for potentiale, 15 point for duft og 20 point for smag. Det siges, at vine med over 85 af de såkaldte Parker-points er værd at smide penge efter, hvor at vine med under 70 point ikke er noget at råbe hurra for.

wine-advocate-logo

Forklaring af Parker-points

Neden for fremgår Robert Parkers egne ord på hans velkendte pointsystem. Det er værd at nævne, at der kun er givet de magiske 100 point til få hundrede vine i hele verden.

96-100 point:

“An extraordinary wine of profound and complex character displaying all the attributes expected of a classic wine of its variety. Wines of this caliber are worth a special effort to find, purchase, and consume.”

90-95 point:

“An outstanding wine of exceptional complexity and character. In short, these are terrific wines.”

80-89 point:

“A barely above average to very good wine displaying various degrees of finesse and flavor as well as character with no noticeable flaws.”

70-79 point:

“An average wine with little distinction except that it is a soundly made. In essence, a straightforward, innocuous wine.”

60-69 point:

“A below average wine containing noticeable deficiencies, such as excessive acidity and/or tannin, an absence of flavor, or possibly dirty aromas or flavors.”

50-59 point:

“A wine deemed to be unacceptable.”

robert-parker-dufter-vin

For meget magt til én mand?

Robert Parkers pointsystemt har fået en enorm global indflydelse. Systemet er det mest anvendte af vinskribenter, og det er i særdeleshed et pejlemærke for de flittige vinmagere at opnå en høj score hos Robert Parker. Det er en uden tvivl et kæmpe løft for dem, når de får en høj score fra den mest anerkendte vinmand i verden. Det betyder desværre også, at vinproducenterne bevidst udvikler deres vine efter Roberts Parker smag og stil.

Robert Parker ønsker dog ikke at betegnes som en vinguru, og understreger, at det er op til den individuelle vinelsker at vurdere sin vin. 

Læs Robert Parkers bøger

Robert Parker har skrevet op til flere vinbøger. I februar 2013 blev Robert Parker som den første vinskribent nogensinde optaget i Culinary Institute Of America’s Vintners Hall of Fame i Napa Valley. Se nogen af hans værker HER.

Om Grapey

Vi er dit overblik over alt udstyr inden for vinens verden.